Kwaliteit
Kinderen gaan naar school om te leren, zich te ontwikkelen en om te ontmoeten. Onze kinderen (leerlingen) hebben recht op kwalitatief goed onderwijs. Een van onze aandachtsgebieden is dan ook dat onze school ‘opbrengstgericht’ werkt. Dit betekent dat we doelen stellen aan ons onderwijs.
De gestelde doelen komen deels van de overheid; dit zijn de kerndoelen en de referentieniveaus. En deels formuleren we ook zelf doelen. Uit deze doelen blijkt onze ambitie: we willen het beste uit ieder kind halen.
Kwaliteitsonderzoek
We vinden het belangrijk om de mening van u, als ouder, over het onderwijs op onze school te peilen. Hiervoor doen we eens per twee jaar een intern kwaliteitsonderzoek. Dit betreft een digitale vragenlijst over allerlei zaken die school aangaan.
Ook bij de leerlingen (van de hoogste groepen) en de medewerkers wordt een digitale vragenlijst voorgelegd. De gegevens hiervan worden anoniem verwerkt en de uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt om de kwaliteit te verbeteren.
Inspectie van het onderwijs
De Nederlands overheid houdt toezicht op de kwaliteit van scholen via de onderwijsinspectie. Jaarlijks leggen wij onze opbrengsten van de school voor aan de Inspectie van het Onderwijs. Eens in de vier jaar voert de Inspectie een onderzoek uit naar het bestuur (Agora) waarvan onze school een onderdeel is. Daar waar de Inspectie risico’s ziet kan op schoolniveau een specifiek kwaliteitsonderzoek worden gedaan.
Scholen op de kaart
Meer informatie over zowel kwaliteit als opbrengsten, leerling populatie, financiën en personeel vindt u op de website Scholen op de kaart.
Scholen op de kaart is een initiatief van de PO-Raad (sectororganisatie voor het primair onderwijs) en bevat informatie van gegevens afkomstig van de Inspectie van het Onderwijs en DUO.
Op deze website presenteren ook wij onze school met informatie over wat onze school uniek maakt, hoe onze school scoort en wat de inspectie van ons vindt.
Opbrengsten
Wij hebben als school het streven de kinderen volop de kans te geven hun kwaliteiten en talenten op een zo breed mogelijk vlak te ontwikkelen. We proberen dan ook eenvoudig gezegd eruit te halen wat erin zit. De achterliggende gedachte daarbij is dat iedere leerling terecht moet komen in de vorm van voortgezet onderwijs, dat goed bij hem/haar past. Ieder kind ontwikkelt zich op een eigen manier, in een eigen tempo. En deze ontwikkeling stopt natuurlijk niet na groep 8.
Gedurende de schoolloopbaan van uw kind op onze school proberen we telkens een vergelijking te trekken tussen uw kind en een gemiddelde landelijke leerling. Dit geeft ons een goed beeld van de mogelijkheden van uw kind en het niveau van onderwijs geven op onze school. Als kinderen individueel of in groepsverband ‘uitvallen’, kan daar actie op worden ondernomen. Dat betekent individuele hulp of hulp in groeps- of klassenverband. Door deze vergelijking zijn we steeds bezig het kind te stimuleren al zijn/haar mogelijkheden optimaal te benutten en onze manier van onderwijs te verbeteren. Bovendien kunnen we goed zien of ons onderwijs voldoende rendement oplevert. Als de resultaten achterblijven bij de verwachtingen kijken we waar dat aan ligt en nemen we daar actie op. We stellen ons als school actief op, onze manier van onderwijs steeds kritisch bekijkend. Zodoende proberen we steeds aan de gestelde doelstelling te voldoen, namelijk: kinderen, gezien hun kwaliteiten, zo ver mogelijk proberen te krijgen.
De resultaten zijn door de inspectie bij het laatst schoolbezoek november 2017 als voldoende beoordeeld. Dit blijkt onder andere uit de toetsen van het leerlingvolgsysteem. We houden deze resultaten nauwkeurig in de gaten. We willen dat op een goed peil houden.
Alle leerlingen krijgen aan het eind van groep 8 een passend schooladvies. Dat advies is gebaseerd op de leerhouding van een kind, de mate van zelfstandigheid en de leerresultaten van het kind in de jaren op onze school. Het advies wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld.
De landelijke gemiddelde uitstroom naar HAVO/VWO is rond de 48%. In schooljaar 2017-2018 stroomde 51,2% van de leerlingen uit groep 8 van Tamarinde uit naar HAVO/VWO. In schooljaar 2018-2019 steeg het percentage uitstroom van leerlingen groep 8 van onze school naar 56,8%.